The narrator of Midnight’s Children describes it as a kind of collective fantasy. I suppose what he, or I, through him was trying to say, was that there never had been a political entity called India until 1947. The thing that became independent had never previously existed, except that there had been an area, a zone called India. So it struck me that what was coming into being, this idea of a nation-state, was an invention. It was an invention of the nationalist movement. And a very successful invention.

Advertisement

 

One could argue that nation states are a kind of collective fantasies. Very similar things happened with the unification of Italy, with the unification of Germany. The history of India is a history of independent nation-states. It is a history of Oudh or Bengal or Maratha kingdoms. All those independent histories agreed to collectivize themselves into the idea of the nation of India. In the case of Pakistan, it was less successful. Pakistan was under-imagined. It did not survive as a nation-state.

 

If you ask people in general, they would have absolutely no problem with the idea of India at all. I think, in a way the strength of the nationalist idea is shown by its ability to survive the extraordinary stresses that it was placed under. I think the stresses of things – communalism, the high degree of public corruption, of regional rivalries, of the tension between the Center an the state, the external pressures of bad relations with Pakistan – these are colossal pressures which any state could be forgiven for being damaged by. I think the thing to say about the success of the idea is that it remains an idea though people might not find it very easy to give a simple definition of it. But that it does exist and that it is something to which people feel they belong, I think is now the case. That it survives these stresses is an indication of the strength of it.

 

I’m not interested in an idealized, romantic vision of India, I know it is the great pitfall of the exile. So you know for me, always, the issue of writing about India has been not to write as an outsider. On the other hand, evidently something has changed in the last 10 years, which is that as result of various circumstances, I’ve not been able to return. All I can say is that I have felt it as the most profound loss and I still do. There have been many losses in the last decade but the loss of the easy return to India has been for me an absolute anguish, an inescapable anguish. I feel as if I’ve lost a limb. I am very anxious to bring that period to an end.

 

I do not think that one of the most interesting phenomena for India as a country is the phenomenon of the Indian Diaspora. I often think Indian – Indian Indians – find that very hard to understand. In England, when people call themselves British Indian, they mean both halves of that. And yet, what it means to be a British Indian is very alien to an Indian India. The same is true in the Caribbean, in Africa, in Canada, in the United States, and so on. The thing that has interested me is that there are now many, many ways of being something which you can legitimately call an India. Being an Indian in India is just one of those ways.

 

The forces of disintegration are always there. I think in every society there is the tension between the forces that bring it together and the forces that pull it apart. I’m worried, above all, of the communal issue because half a century is no time at all in the eye of history, and half a century ago something of colossally horrible proportion look place. The fact that hasn’t happened for 50 years on quite the same scale means nothing. It could still happen tomorrow. One of the things that I remember very vividly, being there 10 years ago at about the time of the killings that took place in Assam, is discussing this with good friends and fellow writers.. And I remember somebody said to me, until we understand that we are capable of these things, we can’t begin to move beyond them. Because it’s a very easy response to atrocities to say: oh those terrible people did that, and we are not like that. I think the difficult response is to accept we are capable of that, the thing that happened there could also, in certain circumstances, be something that we were able to perpetrate. The civilizing influence is what prevents most of us from giving vent to those terrible urges. Those urges are part of humanity as well as the more civilized urges.

 

Of course, I fear in India the recurrence of communal or regionalist inter-community violence. I fear the long term damage to a democracy that can be done by mass corruption. I think corruption is in a way a subversion of democracy and the commonplace view in India is that corruption is everywhere. In a sense, you could say that is not a democratic society. If money, favour and privilege is what makes the place work, then that’s not a democracy. At least it runs the danger of being no longer able to call itself a democracy.

 

What was happening, I thought, was that people were trying to seize control of that rhetoric. That is to say, special interest groups you could say Hindus are a very large special interest group. If any group inside such a complex and many faceted country tries to define the nation exclusively in its own terms, then it begins to create terrible stresses. I do think that the kind of attempt to define India in Hindu terms is worrying or that reason. It creates backlashes, it creates polarizations, and it creates the risk of more upheaval. Partly, I am saying this as a kind of objective observer, but nobody is an objective observer.

 

I come from an Indian minority, I no doubt have a minority perspective. I can’t ignore that and nor would I wish to. Partly also I am speaking temperamentally. That is to say, the kind of religious language in politics is something I find temperamentally unpleasant. I don’t like people who do that, whether they be sectarians in Northern Ireland r India. I believe in, if possible, separating one’s personal spiritual needs and aspirations from the way in which a country is run. I think in those countries where that separation has not taken place, one can see all kinds of distortions of social and ordinary like which are unpleasant. Iran is an obvious example. The country in which that kind of separation has completely broken down.

 

Where Naipaul is right, although I don’t share his conclusions about it, but I think where he is right, is in saying that this is a great historical moment. One reason why the 50th anniversary is interesting is that it does seem to represent the end of the first age and the beginning of second age. And to that extent that is true now, if someone was born today, they would be born into a very different set of cultural assumptions and hopes that somebody born 50 years ago. We were entirely sold on the Nehru – Gandhi kind of plan. We grew up and that was the portrait of the nation we had hung on our wall, and to the extent that you never entirely lose those formative ideas, that’s still the picture of the country I’ve got hung on my wall. But it’s clear that for somebody being born now, they are being born into a very different country.

 

I also think of taking the Naipaul point on what would happen I the BJP were to form a government. Well, what I would like to think is that in order for the BJP or anybody of that persuasion to form a government, they would have to change. There is even some kind of suggestion that it may even be happening a little bit because they are intelligent people. They understand their weaknesses as well as their strengths. Clearly, for a Hinduist party to become the government of the country is not at all unlikely. So, I think one does have to engage with that in the same way as many people in the country who, like myself, were not remotely in tune with the Thatcherite revolution but have to engage with it because it was in fact happening, and kept winning election, and the world was not going to go back. So of course, both people inside the Hindu political enterprise and people outside it will have to shift. I am optimistic about India’s ability to force those changes that are necessary because I do believe it is not fundamentally an intolerant country and will not fundamentally accept intolerant politics.

 

On the other hand, there has to be reckoning with the fact hat these are ideas, which are gaining in popularity. I’ll tell you where I would draw the line myself. I think there was a great historical mistake made in Europe about the Nazi Party. People attempted to see whether they could live with it and discovered very rapidly that was a mistake, that appeasement was a great historical mistake. So, it seems to me, the question is: What do we make of this political enterprise? Is it fundamentally democratic or fundamentally ant democratic? If democratic, then we must all learn to make the best of it. If anti-democratic, then we must fight it very hard.

 

What happened in India happened before the book (Satanic Verses) had actually entered. It happened because of an article in India Today, which, I must say, I thought was an irresponsibly written article, because it was written by somebody, who, as a friend, asked me for an early copy of the book, and then presented that book in the most inflammatory sort of way.

 

This was one of the things that disappointed me, that after a lifetime of having written from a certain sensibility, and a certain point of view, I would have expected people in India to know about it since it was all entirely about India. It was written from a deep sense of connection and affection for India. I would have expected that I had some money in the bank. That is to say, if Salman Rushdie wrote any book, then we know who he is. He is not some idiot who just arrived from nowhere shouting abuse. This is somebody whose work, whose opinions, whose lectures and whose stories we know. I would have hoped that my work would have been judged in the context of what people already knew about me. Instead, it seemed as if everything I had been in my life up to that point suddenly vanished out of the window and this other Rushdie was invented who was this complete bastard who had done this terrible thing. There did not seem to be any attempt to correct that or to combat that. I was surprised and disappointed it did not. It didn’t happen here either. It didn’t happen anywhere in the world. It was as if the force of history, the force of a historical event was so huge that it erases all that goes before it.

 

The negative response to the Satanic Verses, let us remember that there was also a positive response, was such that it erased my personality and put in its place some other guy who didn’t recognize at all. Anybody who knows anything about these countries, and I do know something about these countries, knows that every cheap politician can put a demonstration in the street in five minutes. That doesn’t represent in any sense the people’s will. It represents a certain kind of political structure, political organization. It doesn’t represent truth.

 

But I always believed and I still believe that India would come back. I never believe that the loss of India was forever. Because India is not Iran, its not even Pakistan, and I thought good sense will prevail in India because that’s my life experience of Indian people and of the place.

 

96. The idea of India that inspired the writer’s generation was the one dominated or formed by

(a) the Nehru-Gandhi politics.

(b) the Nehru-Gandhi ideology.

(c) the Nehru-Gandhi idea regarding India’s formative years.

(d) the Nehruvian idea of socialism.

 

97. The writer does not share

(a) Naipaul’s stand that the 50th anniversary is a historical moment.

(b) Naipaul’s stand that the 50th anniversary is not a historical moment.

(c) Naipaul’s conclusion on the 50th anniversary being a historical moment.

(d) Naipaul’s conclusion on the 50th anniversary not being a historical moment.

 

98. The writer shows faith in India’s basic

(a) stability.

(b) resilience.

(c) fortitude.

(d) democracy.

 

99. According to the writer

(a) politicians incite the general public to demonstrate against writers.

(b) a politician’s demonstration does not reflect the people’s will.

(c) Both (a) and (b)

(d) Neither (a) nor (b)

 

100. The writer’s view of India is determined mainly by his

(a) his experience.

(b) his fondness for the country.

(c) his love for the resilience of the Indian people.

(d) his love of writing about India.

 

101. According to the writer’s friend

(a) we should fight communal pressure.

(b) the fact that communal conflagrations haven’t occurred in India for half a century, is something to be proud of.

(c) we can move beyond things, only after we know we are capable of those things.

(d) we have to identify with the people who were involved in inciting communal passions.

 

102. What according to the passage prevents us from giving in to violent, terrible urges?

(a) Our education.

(b) Our up bringing.

(c) Our cultural influences.

(d) The civilizing influence.

 

103. According to the writer, what disqualifies India from being called a democracy?

(a) Its communalism.

(b) Its corruption.

(c) Its anti-minority stance.

(d) All of the above.

104. The writer contradicts his assertion of being an ‘objective observer’ on the basis that

(a) no one can be an ‘objective observer’.

(b) no one is an ‘objective observer’.

(c) he is a subjective observer.

(d) everybody is a subjective observer.

 

105. In the first paragraph of the passage, the writer questions

(a) the existence of a political entity called India prior to independence.

(b) the contention that a political entity called India did not exist.

(c) the stand that India was an invention.

(d) the stand that India needs to think in terms of its being a nation state.

 

106. According to the writer, the difference between India and Pakistan was that

(a) India survived as a nation state, Pakistan did not.

(b) Indians were full of fantastic ideas in 1947.

(c) Pakistan was born out of another nation.

(d) the creation of Pakistan suffered from under-imaginativeness.

 

107. According to the passage, the secret of India’s survival lies in

(a) its ability to fight back in the face of tremendous stress and strains.

(b) in the highly fertile imagination of the Indian people.

(c) in a sense of belonging that people feel for it.

(d) both (a) and (c).

 Answers:

96 (b)
97 (c)
98 (b)
99 (c)
100 (a)
101 (c)
102 (d)
103 (b)
104 (b)
105 (a)
106 (d)
107 (d)

 

96. The Nehru Gandhi ideologies led to the formation of the idea of India that inspired the writer’s generation.

97. The writer agrees that the 50th anniversary is a great moment, but does not share Naipaul’s conclusions about it.

98. The writer believes that India will come back and does not feel that India’s loss is forever.

99. The writer feels that the politicians incite the general public to demonstrate against writers and also that it does not reflect the people’s will.

100. Whatever he says about India is based on his experience, as is shown by the last line of the passage.

101. The writer’s friend says that we can move beyond things only after we know we are capable of those things.

102. The passage states that the civilizing influence prevents us from giving in to violent, terrible urges.

103. The writer fears the long term damage to democracy that the corruption can bring about, as it is a subversion of democracy, and says that it will harm India too as corruption is everywhere in India.

104. The writer says that no one is an objective observer.

105. The writer says that there never had been a political entity called India prior to 1947.

106. The writer feels that the difference lies in the fact that Pakistan was under imagined.

107. The writer feels that the strength of the nationalist idea is shown by its ability to survive great stress that it is placed under and in the sense of belonging that the people feel for it.

Advertisement
The following two tabs change content below.

Credence Academy

CREDence Academy is a Mumbai-based MBA test prep institute – it has coached over 750 students for MBA entrance exams like CAT, CMAT, NMAT, XAT, GMAT etc . Our mission is to help students achieve their career aspirations by helping them secure admissions to India’s premier B-School.

Latest posts by Credence Academy (see all)

5 Comments

Leave a reply

BMS.co.in is aimed at revolutionising Bachelors in Management Studies education, also known as BMS for students appearing for BMS exams across all states of India. We provide free study material, 100s of tutorials with worked examples, past papers, tips, tricks for BMS exams, we are creating a digital learning library.

Disclaimer: We are not affiliated with any university or government body in anyway.

©2020 BMS - Bachelor of Management Studies Community 

A Management Paradise Venture

Ask Us On WhatsApp
or

Log in with your credentials

or    

Forgot your details?

or

Create Account